Як замовити ілюстрацію: інструкція для новачків

administrator
20 February
190211 768x512

Іллюстрації: Marcos Farina

Друкарня Huss підготувала практичні поради та рекомендації про те, як замовити ілюстрацію. Усі рекомендації розроблені Старшим агентом у Central Illustration Agency (CIA) Тесс Редборн.

  1. Перше звернення
  2. Договір про нерозголошення
  3. Бриф
  4. Ліцензії
  5. Контракти
  6. Робочий процес

Незалежно від того, чи ви працюєте у дизайнерській агенції, чи керуєте власним бізнесом, замовити ілюстрацію вперше може бути страшно. Мета цієї інструкції зробити процес замовлення максимально простим та приємним для обох сторін. Я писала з думкою про клієнтів. Проте текст стане в нагоді ілюстраторам-початківцям, які хочуть виконувати свої перші замовлення і не впевнені, що варто знати перед тим, як почати проект.

 Как заказать иллюстрацию: инструкция для новичков

Перше звернення

Ви не повірите, скільки листів надходять мені на пошту із запитом, в якому немає ніяких деталей, крім: “У нас є цікавий проект для ваших ілюстраторів, вони можуть взятися за нього?”. Варто сказати, що більшість професійних ілюстраторів працюють над більш ніж одним проектом одночасно. І якщо я дам їм відповідне завдання, 9 із 10 дадуть відповідь: “Можливо, але для чого?”. Тому моя порада: виділіть трохи часу та одразу опишіть загальні риси вашого проекту.

Чим більше деталей у вашому початковому запиті, тим краще. Ми розуміємо, що іноді вас цікавить просто можливість співпраці перед тим, як перейти до подробиць замовлення. В такому разі повідомте нам кількість ілюстрацій та їхню складність. Вам потрібні 3 прості картинки чи 10 насичених вуличних сцен? Також повідомте про дедлайн, навіть якщо дата приблизна.

Завдяки цій інформації ми зможемо впевнено відповісти “так чи ні”, і нам буде легше рухатись далі, знаючи вимоги.

Договір про нерозголошення

Нас часто просять підписувати угоди про нерозголошення, і це цілком нормально. Однак, якщо ми знайдемо в документі пункти, які вимагають передати авторські права – це насторожує. Ми ніколи не підпишемо такий документ, якщо не маємо брифу (суть проекту та технічні вимоги – прим. перекл.) та повної інформації про клієнта. Тому пункту про передачу прав НІКОЛИ не повинно бути в угоді про конфіденційність.

На цьому етапі нам потрібний правильний бриф.

Как заказать иллюстрацию: инструкция для новичков

Що в нього внести:

Основна інформація
Скільки ілюстрацій?
Чому це важливо?
Навіщо вони?

У вас є приклади? Це фотографії того, що ілюстратор повинен намалювати або зображення, які передають бажаний стиль. Багато ілюстраторів мають кілька варіацій свого стилю, тому ви можете вибрати з їхнього портфоліо ті зображення, що вам подобаються. Також можете додати приклади малюнки іншого ілюстратора. Однак не перестарайтеся. Якщо робіт іншого ілюстратора буде багато, виникне логічне питання, чому не замовили роботу саме в нього. Крім того, ілюстратор, з яким ви працюєте, може почуватися некомфортно, бо буде змушеним копіювати чиїсь роботи.

Якого розміру вони повинні бути? Маленькі іконки для сайту чи такі, як білборд? Якщо у вас є специфічні вимоги, наприклад, векторні зображення, переконайтеся, що ви це вказали. Ви здивуєтеся, наскільки мало ілюстраторів працюють у векторі (примітка: якщо ви не впевнені, що таке векторне зображення, пошукайте інформацію… і ні, ми не можемо зробити акварельний малюнок ручної роботи у векторі).

Вам потрібен файл із шарами (наприклад, для Фотошопу)? Будьте обережними з таким проханням: багато ілюстраторів неохоче надішлють такий файл, і їх можна зрозуміти. Багатошаровий файл не дає клієнту право обрізати зображення як заманеться без дозволу ілюстратора. Якщо вам потрібен такий файл, то будьте готові пояснити, з якою метою плануєте його використовувати. Можливо, анімувати чи використовувати елемент композиції окремо?

Скільки потрібно зробити поправок? Зазвичай я встановлюю обмеження 2-3 безкоштовні редагування для кожного клієнта (в рамках запланованого бюджету). Цього достатньо, щоб отримати зворотний зв’язок на етапах ескізу олівцем, загального визначення кольорів та фінального опрацювання кольору з деякими налаштуваннями наприкінці. Якщо проект потребує більше правок, доведеться збільшити обсяг бюджету. Тож якщо відчуваєте, що вам знадобиться варіативність, можливість розвивати ідею або повертатися до попередніх етапів, попросіть включити більше правок.

Дозволяєте вносити зміни до брифу? Деякі ілюстратори люблять доповнювати проект своїми ідеями. А іншим навпаки, потрібна структурованість та чітко прописаний бриф. Будьте готові заплатити більше… клієнт може почати з розмитої ідеї та не знати, чого хоче, доки не побачить ескіз, тому цей процес гарантовано затягнеться.

Ліцензії

Ліцензії – важлива частина прибутку, тому кожен ілюстратор має подбати про те, щоб обмежити її до необхідних галузей. Адже практика “повного викупу” робіт робить професію ненадійною та знецінює працю.

Зазвичай ліцензія складається з трьох частин: час, територія та медіа.

Як довго ви збираєтесь використовувати ілюстрацію?
6 місяців, 1 рік, 5 років, завжди.

На якій території її використовуватимуть?
Великобританія, США, Європа, весь світ.

В яких медіа?
Сайт, онлайн-реклама, соціальні мережі, електронний лист, брошури або флаєри, в місцях продажу або в магазинах, внутрішні листи, зовнішня реклама (білборди, плакати), цифрова реклама, мерчандайзинг, упаковка, реклама в пресі або на телебаченні.

Як альтернативу, можемо запропонувати обмежену ліцензію. Наприклад, якщо ви друкуєте 2000 блокнотів, можна зробити ліцензію лише на цей тираж. Однак, якщо ви вирішите перевидати її через кілька років, доведеться доповнювати ліцензію.

Може звучати очевидно, але що більше ліцензія, то дорожче вона коштує. Тому якщо ви просите “повний викуп” (всі медіа, весь світ, безстрокова та ексклюзивна ліцензія), думаючи, що це буде простіше, не дивуйтеся кругленькій сумі у відповідь.

У випадку надання авторських прав – зовсім інша справа, надзвичайно рідкісна та дорога.

Контракти

Більшість клієнтів мають власні контракти, які надсилають нам, і це чудово. Однак, якщо їх немає, ми можемо надіслати свої загальні положення та вимоги. Завжди перевіряйте, щоб у договорі була угода про гонорар щодо завершення робіт, умови оплати та кому належатиме інтелектуальна власність.

1902114

Робочий процес

Як тільки всі погодження почнуть діяти, ми познайомимо вас з ілюстратором і надамо всі контакти, щоб нарешті зайнятися творчістю! Зворотній зв’язок краще організувати етапами (виконали частину роботи – обговоріть), а не вимагати незначних змін в будь-який час. Коментуйте роботу в найкоротші терміни. Якщо вам потрібно більше 2 днів, повідомте ілюстратору, щоб він міг займатися своїми справами.

Как заказать иллюстрацию: инструкция для новичков

За матеріалами Тесс Редборн
Ілюстрації: Marcos Farina

А більше кейсів та практичних рекомендацій про те, як стати успішним ілюстратором, ви знайдете у книзі видавництва ArtHuss: Дерека Бразелла та Джо Девіса «Як стати успішним ілюстратором»

___________________________

Професійно та вчасно надрукуємо книги, блокноти, каталоги за індивідуальним зразком та макетом з доставкою по Києву та Україні.

Кожен день ми стараємося заради вас, висвітлюючи найцікавіші події, і тримаємо вас в курсі всіх останніх новин.

Підписатися на розсилку

Проконсультуватися

Зателефонувати

Написати

Дякую за заявку! Наш менеджер зв'яжеться з Вами найближчим часом.