Відверто про видання книги – з чого почати і чим завершити

administrator
26 March
1

Лекція в освітній платформі Projector CEO Фамільної друкарні Huss, президента Фонду та власника однойменного видавництва ArtHuss Костянтина Кожем’яки про те, з чого почати і чим завершити видавництво книги, не залишила сумнівів, що рукопис – це ще не все. Більше того, це лише початок довгого та непростого шляху взаємодії автора з аудиторією. Кожному письменнику потрібно відповісти на низку питань, від яких залежатиме подальша доля його книги.

Навіщо видавати?

Відповіді, найбільш реалістичні, заради промо основного бізнесу, заради популярності та/або філантропії. Той, хто думає, що видання книги (тим більше першої!) стане джерелом доходу (тим більше основного!), з високою ймовірністю змінить свою точку зору після того, як візьме в руки калькулятор. Важливо розуміти, що у видавничій справі йдеться про «довгі» гроші – те, наскільки швидко окупляться ваші вкладення і чи окупляться взагалі, залежить від багатьох факторів, і часто вони від вас не залежать.

29388407_1738157389540170_7757825944445779968_o

Редакційні витрати: кому і за що платити?

Вам необхідно сплатити гонорари літературному редактору, літературному коректору, дизайнеру, верстальнику. Ці вкладення є обов’язковими для підготовки якісного продукту. Не варто тішити себе ілюзіями, що ви і так грамотно пишете або що «головне текст, а на ілюстраціях можна заощадити».

Виробництво книги: скільки коштуватиме?

Коли ви приносите в друкарню вже готовий, вичитаний та зверстаний матеріал, починається новий етап витрат – безпосередньо виготовлення книги. Сума варіюватиметься від того, який матеріал ви вибрали для друку і який тираж вважається оптимальним. Проста арифметика показує, що чим більше тираж, тим менше витрата на одиницю. Однак пам’ятайте, що непомірно великий тираж – це ваш майбутній «мертвий вантаж», який цілком імовірно ви продаватимете роками. Вибрати золоту середину в цих цифрах – питання аналізу ринку, свого бюджету на промо та великою мірою відчуття тенденцій.

4

Промо та маркетинг: чому не можна ігнорувати?

Питання, як ви позиціонуватимете свою книгу, хто ваш читач, як йому про неї розповідати, повинні виникнути у вас на першому етапі шляху до видання. Прямі витрати: інтернет-маркетинг, підготовка заходів, рекламна поліграфія. Непрямі витрати: робота зі ЗМІ, лідерами думок. Кожен вид активності по-своєму важливий, а в деяких випадках просто необхідний, щоб підвести вас до фінального акорду – продажу.

Продаж книги: online или offline?

Перший варіант є найефективнішим. Відсоткове співвідношення в середньому становить: 85% на online та 15% на offline. Власна landing page допоможе сконцентрувати більшість продажів у ваших руках. Подбайте про зрозумілий опис, зручність купівлі та грамотну маркетингову стратегію в соціальних мережах, яка згенерує потік потенційних покупців на ваш сайт. Також не варто ігнорувати співпрацю з інтернет-магазинами, що продають велику кількість різноманітної літератури – саме вони дають максимальну кількість продажів за рахунок широкого асортименту книг із різних сфер діяльності.

Можливо, буде ефективніше звернутися до видавництва?

Таке питання цілком може поставити собі автор, уявивши нелегку дорогу від рукопису до магазину з готовою книгою. У цьому випадку визначте для себе, чи підходить вам позиціонування видавництва та його рівень медійного супроводу, а фінальне рішення приймайте після обговорення фінансової частини – гонорару або роялті.

29473062_1738157432873499_2011651115375919104_o

Лекція Костянтина Кожем’яки постійно супроводжувалася роботою з калькулятором та записом усереднених цифр на великій дошці. Остуджує і надихає одночасно.

Видавництво ArtHuss спеціалізується здебільшого на ТОПовій світовій літературі про мистецтво: Вілл Гомперц «Що це взагалі таке: 150 років сучасного мистецтва в одній пігулці», Сара Торнтон «33 художники в 3 актах», Бріджит Квін «Неймовірні: 15 жінок, які створювали мистецтво та історію».

img_9727

Також видано книги Олександра Брея «Ненудне збирання», Галини Скляренко «25 років присутності. Сучасні українські митці». За словами лектора, видавництво відкрите для роботи з українськими авторами, а друкарня Huss завжди радо надрукує ваші найважливіші тиражі.

Відкрито попереднє замовлення на арт-детектив Григорія Козлова «Замах на мистецтво».

zamah-mc-fin

Автор: Тетяна Харчова

Кожен день ми стараємося заради вас, висвітлюючи найцікавіші події, і тримаємо вас в курсі всіх останніх новин.

Підписатися на розсилку

Проконсультуватися

Зателефонувати

Написати

Дякую за заявку! Наш менеджер зв'яжеться з Вами найближчим часом.