Як вибрати шрифт і чому деякі лякають нас?

administrator
13 March
kak vybrat shrift i pochemu nekotorye pugayut nas 3

Щодня ми звертаємо увагу на на білборди на вулиці, рекламну поліграфію, читаємо сайти, пости в соцмережах… І достатньо лише кількох секунд, щоб відвести очі, прокрутити сторінку вниз і не сприймати цю інформацію. Можливо, ви скажете, що в такий спосіб бережете свій час і фільтруєте дані. А ми скажемо, що вам просто не сподобався шрифт (і ви навіть про це не здогадувалися). Тому що наш світ насичений графічним дизайном! І часто ми сприймаємо його підсвідомо. Від флаєрів, які роздають біля метро, ​​до упаковки улюбленого соку чи меню вишуканого ресторану… А якщо навчитися розуміти дизайн, одразу стане очевидним, чому деякі речі нас приваблюють, а деякі відштовхують.

  1. Визначте вигляд шрифту
  2. Шрифти із засічками
  3. Шрифти без засічок
  4. Не забувайте про контекст

Українське видавництво ArtHuss починає випускати серію книг для творчих професій. Зустрічайте «Основи. Графічний дизайн 01: Підхід і мова» – це перше видання, яке познайомить читачів зі світом дизайну та буде зрозумілим не лише професіоналам, а й тим, хто ніколи не мав справу з цією сферою. А поки всі чекають на готовність видавництва надрукувати книгу, вона вже доступна за попереднім замовленням! В одному з розділів автори докладніше розповідають про друкарню. Тож про білборди, друк поліграфії та пости в соцмережах ми згадували не дарма, адже правильно підібраний шрифт впливає на сприйняття. А друкарня у широкому значенні і є наукою про шрифти. Тут є безліч тонкощів: створення, декорування літер, компонування, верстка тексту, пропорції літер, інтервал між ними… Але поки що не пірнатимемо так далеко в море, а погуляємо на березі, злегка замочивши ноги. І з’ясуємо, як правильно підбирати шрифти, щоб погляд на них затримували довше.

Визначте вигляд шрифту

ласифікацій є багато, тому в них легко заплутатися. Як і в будь-якій іншій науці, тут одні твердження можуть суперечити іншим. Для зручності зосередимося на двох видах, що відрізняються наявністю маленьких рисочок на кінчиках букв. Антиква – це шрифт із засічками. Гротеск – без засічок, до цієї групи також можна віднести шрифти, що імітують почерк, відображаються символами або емодзі та інші.

Как выбрать шрифт и почему некоторые пугают нас?

Шрифти із засічками

Використовують для довгих текстів (таких, як цей). Раніше вважали, що засічки заважають сприйняттю, проте дослідження показали, що вони навпаки спрямовують погляд читачів. У традиційній верстці книг також використовують антикви. Тож візьміть це на замітку і оформлюйте свої резюме, листи або інструкції шрифтами Georgia або Garamond. Звичайно, старий добрий Times New Roman теж стане в нагоді, але іноді він занадто офіційний.

Шрифти без засічок

Гротески, навпаки, використовують для коротких текстів. Саме тому цей вид шрифтів оточує нас усюди! На сайтах, у логотипах, брошурах, рекламі… І не дивно, бо з ХІХ століття гротески вважають синонімом сучасності. Італійський графічний дизайнер Еммануель Абрате зробив експеримент та вирішив замінити назви брендів у логотипах на назви шрифтів, які вони використовують. І навіть до ворожки не потрібно ходити, щоб здогадатися, що більшість шрифтів – це гротески.

Как выбрать шрифт и почему некоторые пугают нас?

Как выбрать шрифт и почему некоторые пугают нас?

Как выбрать шрифт и почему некоторые пугают нас?

Не забувайте про контекст

Вище ми згадували, які шрифти краще виглядають у резюме. Що ж станеться, якщо замінити їх на якийсь веселіший, наприклад, Comic Sans? Нічого катастрофічного: Земля не зупиниться і небо не впаде… Але потенційний роботодавець може подумати, що у вас недостатньо серйозних намірів. Шрифт Comic Sans створили для реплік віртуального помічника Microsoft, а надихалися творці коміксами. Тому його слід використовувати обережно. Хоча цей шрифт має прихильників, які вважають, що він доречний у будь-якій ситуації. Вони навіть створили блог у Tumblr, який називається Comic Sans Project, і вони замінюють усі шрифти у логотипах брендів на свій улюблений шрифт.

Как выбрать шрифт и почему некоторые пугают нас?

Как выбрать шрифт и почему некоторые пугают нас?

Как выбрать шрифт и почему некоторые пугают нас?

Однак в будь-якому разі контекст використання важливий. Було б дивно використовувати в меню вареничної шрифти, які імітують ієрогліфи. Так само давньослов’янські шрифти недоречні на фасаді ресторану, де подають суші.

Вдалий шрифт може покращити дизайн чи остаточно зіпсувати враження. Тож надихайтеся книгою «Основи. Графічний дизайн 01: Підхід та мова», у ній також є інтерв’ю з гуру цієї професії. Розвивайте свої навички, насолоджуйтесь навколишньою красою і сміливими візуальними рішеннями. А головне – створюйте їх самі!

Как выбрать шрифт и почему некоторые пугают нас?

___________________________

Оперативно та якісно надрукуємо книги та іншу рекламну поліграфію. Допоможемо скласти технічне завдання, швидко прорахуємо вартість, врахуємо всі побажання.Зв’яжіться з нами.

Кожен день ми стараємося заради вас, висвітлюючи найцікавіші події, і тримаємо вас в курсі всіх останніх новин.

Підписатися на розсилку

Проконсультуватися

Зателефонувати

Написати

Дякую за заявку! Наш менеджер зв'яжеться з Вами найближчим часом.